«Επικονιαστές σε καιρό κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα, τη χώρα της μέγιστης μελισσοποικιλότητας – Απειλές και απαιτούμενες δράσεις»
Event description
Ο τρίτος κύκλος «Προστασία της Φύσης Lab» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) θα ασχοληθεί με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2024/1991 για την αποκατάσταση της φύσης σε μια σειρά διαλέξεων που ξεκινά την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή. Στην πρώτη ομιλία με θέμα: «Επικονιαστές σε καιρό κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα, τη χώρα της μέγιστης μελισσοποικιλότητας – Απειλές και απαιτούμενες δράσεις» η Θεοδώρα Πετανίδου, Καθηγήτρια του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα αναλύσει τη σχέση ανθέων και επικονιαστών και την αναγκαιότητα προστασίας αυτών των κρίσιμων οργανισμών για την οικολογική ισορροπία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει σχολιασμός με θέμα «Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα» από την Ειρήνη Βαλλιανάτου, Διδάκτωρ Βιολογίας, Συστηματικός Βοτανικός-Φυτοκοινωνιολόγος, ΑΜΚΕ Hippocrates for Life.
Ο νέος Κανονισμός που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ στις 18 Αυγούστου 2024 εντείνει τις προσπάθειες για επαναφορά της υποβαθμισμένης φύσης σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με αυτόν, τουλάχιστον 20% των υποβαθμισμένων χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων θα πρέπει να έχει αποκατασταθεί μέχρι το 2030 και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καταρτίσουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης. Ένα από τα βασικά σημεία του Κανονισμού είναι η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των πληθυσμών των επικονιαστών.
Η πρώτη ομιλία του «Προστασία της Φύσης Lab» θα εστιάσει στη ζωτική σημασία των επικονιαστών, όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια, χωρίς τους οποίους πολλά από τα φυτά που αποτελούν τη βάση των τροφικών αλυσίδων δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες για τα οικοσυστήματα και την αγροτική παραγωγή. Η κα. Πετανίδου θα αναλύσει τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί των επικονιαστών λόγω της κλιματικής κρίσης και της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων, ενώ θα αναδείξει καλές πρακτικές που εφαρμόζονται και θα παρουσιάσει μέτρα που μπορούν να ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο για την επαναφορά των επικονιαστών σε υγιή πληθυσμιακά επίπεδα.
Στις επόμενες ομιλίες του φετινού κύκλου θα συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, τη βιοποικιλότητα στα αγροοικοσυστήματα, καθώς και την αποκατάσταση επτά θαλάσσιων τύπων οικοτόπων προτεραιότητας της Οδηγίας 92/43 ΕΟΚ.
-------------------------------------------------------
📅 Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 18:30.
📍 Διεύθυνση: Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή | Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων
Βασιλίσσης Σοφίας 79, 115 21, Αθήνα | Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
*Οι ομιλίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.
**Για τον κύκλο των 4 ομιλιών, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης για επαγγελματική ανάπτυξη.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)
Λίλιαν Σταθώρη, lilianstathori@eepf.gr, 210 3255341 (εσωτ. 116)
Tickets for good, not greed Humanitix dedicates 100% of profits from booking fees to charity